onsdag 3 juni 2009

Invandrare måste få stöd i vardagsproblem

Det svenska samhället är i mångt och mycket ett formellt samhälle styrt av osynliga regler. För dem som kommer till Göteborg under kortare eller längre perioder behövs konkret kunskap, men också en slags kulturguide som kan agera dörröppnare och hjälpa till att läsa av osynliga regler och koder. Därför har vi väckt en motion till kommunfullmäktige om att det ska skapas en informationspunkt, kanske på medborgarkontoren, dit de nya göteborgarna kan vända sig för att få stöd i integrationen till det svenska samhället. En EU-guide, som också ska fungera för medborgare från EES-länder som söker sig hit för att arbeta och som erbjuder information på ett antal olika språk, det skriver EP-kandidaten Piotr Kiszkiel och Kristina Bergman Alme på GT debatt idag.

tisdag 2 juni 2009

Jag har redan röstat på er!

Det var en kommentar som jag fick höra återkommande under några timmar idag när svarade på frågor inför valet i Nordstan, där folkpartiet har en valmonter. Det blev även nya medlemmar och en hel del spännande diskussioner. Senare på kvällen lyssnade jag på en givande och trevlig pubdebatt mellan Annika Beijbom (FP) och Hanna Löfqvist (V). Men på debatten hade alla deltagare redan bestämt sig.

Pär Gustafsson

Klart JA till avskaffande av jordbruksstödet!

Dagens fråga i valstuga på Kungsportsplatsen i Göteborg.Idag ställde vi frågan om EU bör avskaffa jordbruksstödet. I brist på flörtkulor visade våra julgranskulor ett klart JA under hela dagen.

lördag 30 maj 2009

Solsken, klarblå himmel och en svag sydlig bris

Lördagen i valstugan kunde inte börja bättre. Det är så upplyftande och roligt att många gärna vill komma fram och ställa frågor, ge feedback och prata. Två äldre damer som sökte lite skydd i skuggan vid valstugan frågade om vi verkligen tycker att det är roligt att folk kommer fram och pratar och ställer frågor. Själklart tycker vi det!

Det är ju just alla samtal och möten mellan medborgare och politiker som utgör själva grunden i det politiska arbetet och i vårt demokratiska samhälle. Politiken ska reflektera och politiker ska representera Sveriges medborgare. Då är det också ganska bra att veta vad medborgarna tycker och tänker. Så tack till alla ni som kommer fram och pratar och ställer frågor. Jättebra!

Dagens mest kluriga fråga, även om det inte är en EU-fråga, var om inte FP har svårt att förena FRA-lag, övervakningskameror och lagförslag om polisens möjlighet till att spåra mobiltelefoner med vår liberala ideologi och att vi värnar om den personliga integriteten. Frågan är svår. I slutändan handlar svaret till stor del om bra argument för det ena eller det andra ställningstagandet. Att värna om vår rätt att bo och leva i ett demokratiskt och rättssäkert samhälle väger för mig tyngre än att mina mail skulle passera en säkerhetsserver eller att en kamera filmar om jag skulle passera en plats
där många brott ägt rum. Skulle något inträffa är jag nog tacksam om detta fångas på en kamera och kan användas som bevis.

Många förstagångsväljare kommer också fram och ställer frågor. De vill veta vad FP står för, vad vi vill driva för frågor och vad som skiljer oss från M, C och KD. Förstagångsväljarna ställer gärna kluriga frågor och vill ha konkreta svar.Det visar kanske på att man vill ta ansvar för sin demokratiska rätt till att rösta och att man också vill göra ett väl genomtänkt val. Så använd din rösträtt och påverka hur Sverige och EU ska se ut och utvecklas till i framtidens Europa. Tack Anders, Helene, Pär, Stefan och Eva-Lena för en härlig, solig liberal dag.

Kristina Palmgren

fredag 29 maj 2009

Soligt värre på Kungsportsplatsen!

Idag har jag gjort mitt första riktiga pass i valstugan och det är verkligen skönt att valrörelsen är igång på allvar. Under mina timmar blev det många spännande möten med göteborgare i alla åldrar och diskussioner om Europa, tillsammans med vårt ankare Piotr Kiszkiel. Det blev också ett längre samtal med en pirat i solen om deras totala brist på Europapolitik. Det roligaste mötet idag var när en ung kvinna kom fram och berättade om hon lagt sin röst på FP och nu ville bli medlem. Många väljare hade redan kryssat för Marit, Olle, Annika, Fredrik och Barbro, vilket inte är så konstigt - våra kandidater gör skillnad. Jag är tillbaka imorgon.

Pär

torsdag 28 maj 2009

Alla älskar EU

Att betala för att rösta i melodifestival eller idolprogram i TV är det ingen som tvekar inför, därför bör den här rösten i valet till Europaparlamentet vara mycket enkel att lägga även utan belöning. Den är både gratis för dig och påverkar din vardag – till skillnad från din senaste telefonröst. Det skriver Annika Beijbom (FP) från Göteborg på Newsmill.

onsdag 27 maj 2009

Spännande möte med förstagångsväljare

idag var jag och arbetade i valstugan när en mycket klok gymnasietjej kom och började fråga mig om vår Europa politik. Hon hade nyss varit hos våra alliansvänner moderaterna men kom med den mycket klarsynta anmärkningen att en röst på dem innebar en röst som skulle hamna i den konservativa gruppen. En grupp som innefattar bla Berlosconi och div reaktionära och främlingsfientliga partier ingår. En röst på Folkpartiet var alltså självklar för denna förstagångsväljare!!!!

Robert Hörnquist

måndag 25 maj 2009

Sabuni besökte valstugan i Göteborg



Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni kampanjar just nu vid valstugan på Kungsportsplatsen i Göteborg, där hon samtalar med väljare om Europaparlamentsvalet.


lördag 23 maj 2009

Inför Euron i Göteborg!

Folkpartisterna Helene Odenjung och Kristina Bergman Alme har motionerat till fullmäktige om att införa Euron som parallell valuta i Göteborg. De skriver idag tillsammans med kandidaterna Annika Beijbom, Berit Krantz och Piotr Kiszkiel på GT debatt om behovet av Euron i Sverige.

torsdag 21 maj 2009

Kristihimmelfärdsdag i Valstugan

Denna torsdag var inte bara Folknykterhetens dag och fotbollsderby i Göteborg. Det var även en ledig dag. En dag där vi kunde möta väljarna under något mer avstressade former än vad som är fallet under vardagar. Det är naturligtvis svårt att uttala sig om valtemperaturen. Jag var dock positivt överraskad över hur många det var som kom fram och talade med oss. Ämnena varierade; Ipred, EU:s gemensamma utrikespolitik, halalslakt med mera. Även den rena inrikespolitiken fick sitt. Inte oväntat kom skolan rätt så ofta på den så kallade tapeten.

Om nu någon tror det så var Folkpartiet inte ensamma på Kungsportsplatsen denna i regel soliga torsdag. På plats fanns också moderater, kristdemokrater, sossar och miljöpartister. Kampanjade gjorde även Piratpartiet, och det med bil och allt. Däremot lyste Vänsterpartiet med sin frånvaro. Hursomhelst, nu är valrörelsen igång på riktigt!

Lennart Staberg

onsdag 20 maj 2009

Frukost, radio och trötta luffare

Nu på morgonen har SR Göteborg sänt direkt (08.35) från Luf Västs KÖ-kampanjen i Nordstan och kommunalrådet Helene Odenjung har traditionsenligt serverat frukost.

Liberaler röstar först!

Göteborg. Idag den 20 maj när förtidsröstningen till Europaparlamentsvalet börjar kommer medlemmar i Liberala ungdomförbundet Väst vara de första som röstar. Ett gäng unga, något kalla, men glada luffare har sedan igår kväll köat för att få rösta utanför Nordstan i centrala Göteborg

- Medlemmar i Luf Väst kommer att övernatta och köa för att vara de första som röstar i Göteborg i detta viktiga val. Kan man köa till biobiljetter till Sagan om ringen så kan man köa för att rösta så att sagan om Europa kan bli sann, säger Fredrika Åsenius, vice ordförande i LUF Väst.

Sedan 22-tiden igår kväll har medlemmarna övernattat på Östra Hamngatan för att bilda en kö. På detta sätt blir de första rösterna som läggs i valet till Europaparlamentet röster på Folkpartiet Liberalerna.

Pär Gustafsson

tisdag 19 maj 2009

Rapport från valstugan: Jag röstar självklart på folkpartiet liberalerna!

Den kommentaren möttes jag av när valstugan idag öppnades för allmänheten och det hade inte kunnat börja bättre, än med en solig dag i Göteborg. Vad kan vara bättre än att stå på Kungssportsplatsen och möta göteborgarna i EU-valrörelsen. Idag var det Kristian Persson och jag som var vid valstugan. Jag har delat ut cirka 200 foldrar och valsedlar. Många kom fram spontant och bad om att få material, andra tog emot självmant och en del bara passerade. Men min känsla var att vi möttes av positiva vindar. Några väljare skulle rösta på Marit Paulsen, några på kurdvännen Fredrik Malm och vår nuvarande parlamentariker Olle Schmidt. Det har varit roliga timmar. Du som inte är med i valstugan missar något!

Birgitta Ling Fransson, rapport från 11.00-13.30.

söndag 17 maj 2009

Affischeringstart i Göteborg




Söndagen den 17 maj startade vi upp vår affischeringskampanj i Göteborg inför Europavalet. Vår Europaparlamentariker Olle Schmidt och vår EU-minister Cecilia Malmström hjälpte oss.
Ett tjugotal av våra medlemmar spenderade en skön eftermiddag med att pryda vår stad med de utsökt läckra valaffischerna.

Klicka här för att titta på och ladda ner bilder från affischeringskampanjen

EU:s jordbrukspolitik är moraliskt förkastlig

GP har bjudit in förstanamnen för partierna i EU-parlamentet att skriva varsitt inlägg om den fråga de anser vara EU:s viktigaste. Marit Paulsen var först ut. Vi måste slopa alla handelshinder, både inom jordbruket och på andra områden, skriver hon på GP Debatt.

lördag 9 maj 2009

Jan Björklund talar på Fp Göteborgs valupptakt

Valupptakt i Göteborg



Göteborgarna som kandiderar till Europaparlamentet, Annika Beijbom, Berit Krantz, Piotr Kiszkiel berättar om varför de brinner för EU på Fp Göteborgs valupptakt.

tisdag 28 april 2009

Marit Paulsen toppkandidat till Europaparlamentet

Pulsen av EU ska locka väljarna

Det är en stor utmaning för politiker att få väljarna att rösta i EU-valet, det skriver Annika Beijbom, kandidat till Europaparlamentet på GP debatt.

tisdag 14 april 2009

SD säger nej till samarbete

Sverigedemokraterna säger nej till samarbete på alla de områden där vi behöver lösa problem tillsammans i Europa, skriver EU-minister Cecilia Malmström (FP) idag i en replik till Sven-Olof Sällström (SD) på NT debatt.

torsdag 9 april 2009

Malmström: Hundratals tips från ungdomar


Vill du veta mer om vad folkpartiet liberalerna tycker om det som EU-minister Cecilia Malmström lyfter fram hittar du det under åsikter i vänsterspalten.

onsdag 8 april 2009

Vi vet att det är val - gör en insats du också!

Om två månader är det val till Europaparlamentet. Men två av tre väljare vet inte ens om det än, visar en undersökning från Synovate. Vi liberaler tror på Europa och har därför redan inlett vår kampanj i Göteborg. Vi behöver fler som är övertygade om att EU-samarbetet är bra både för Sverige som Europa. Om du är sugen på att göra en insats i valrörelsen för demokratin och Europa ska du höra av dig till oss.

onsdag 11 mars 2009

Den liberala visionen

Folkpartiet var först med att ta ställning för svenskt EU-medlemskap och det är vi som allt sedan dess tydligast stått upp för det europeiska samarbetet. Samarbetet i Europa, handeln och utbytet mellan länder gör Sverige rikare, gör vår omvärld tryggare och ger oss möjlighet att lösa gränsöverskridande problem. Fred, miljö, trygghet och en hållbar utveckling är fundamentalt för EU-samarbetet.

Sverige har i alldeles för hög grad dominerats av en nja-inställning till EU. Vi kommer därför fortsätta stå upp för det europeiska samarbetet och vi har idéerna för att göra EU ännu bättre.
Folkpartiets vision är ett federalt Europa som står starkt och enat där samarbete behövs, men som lämnar vardagsfrågorna åt medlemsländerna och medborgarna själva. En union som är öppen, demokratisk och där allt fler medborgare känner förtroende för det europeiska samarbetet. Den liberala idén om en europeisk federation står i bjärt kontrast till nationalism, protektionism och stängda gränser. Läs mer om vår vision för Europa här.

Vi tror på Europa!

I början av juni går Sverige till val. Tillsammans med väljare runt om i hela Europa röstar vi fram vilka som ska representera en halv miljard medborgare i Europaparlamentet under de kommande fem åren.

Valet är viktigt. Idag avgörs många av de beslut som påverkar oss här i Sverige på Europanivå. Det handlar om allt från hur kommunen sköter sophantering och arbetsmiljö till vilken flyktingpolitik Sverige ska bedriva och hur vi gemensamt bekämpar gränsöverskridande brottslighet. Med det nya Lissabonfördraget får Europaparlamentet ett större inflytande i många frågor och blir därmed en ännu tyngre aktör.

I Europavalet för fem år sedan valde mindre än fyra av tio svenskar att utnyttja sin rösträtt, en katastrofalt låg siffra. Det valet följde på en lång period av socialdemokratiskt maktinnehav i Sverige, en tid som fortfarande präglades av misstänksamhet mot EU och en förstelnad debatt kring om vårt land över huvud taget skulle vara med i Europasamarbetet.

Idag är läget annat. Folkpartiet och alliansregeringen har fört Sverige från åskådarläktaren in i EU:s kärna. Vi bygger allianser med andra för att kunna påverka bättre och tar ansvar för Europas stora framtidsfrågor. I höst blir Sveriges inflytande ännu tydligare, när vi under ett halvår leder EU som ordförandeland. Men EU ska även finnas och diskuteras här hemma. Därför står regeringen upp för Sveriges engagemang i unionen och arbetar med Europafrågorna som en integrerad del i den svenska dagspolitiken.

Cecilia Malmström, EU-minister