I början av juni går Sverige till val. Tillsammans med väljare runt om i hela Europa röstar vi fram vilka som ska representera en halv miljard medborgare i Europaparlamentet under de kommande fem åren.
Valet är viktigt. Idag avgörs många av de beslut som påverkar oss här i Sverige på Europanivå. Det handlar om allt från hur kommunen sköter sophantering och arbetsmiljö till vilken flyktingpolitik Sverige ska bedriva och hur vi gemensamt bekämpar gränsöverskridande brottslighet. Med det nya Lissabonfördraget får Europaparlamentet ett större inflytande i många frågor och blir därmed en ännu tyngre aktör.
I Europavalet för fem år sedan valde mindre än fyra av tio svenskar att utnyttja sin rösträtt, en katastrofalt låg siffra. Det valet följde på en lång period av socialdemokratiskt maktinnehav i Sverige, en tid som fortfarande präglades av misstänksamhet mot EU och en förstelnad debatt kring om vårt land över huvud taget skulle vara med i Europasamarbetet.
Idag är läget annat. Folkpartiet och alliansregeringen har fört Sverige från åskådarläktaren in i EU:s kärna. Vi bygger allianser med andra för att kunna påverka bättre och tar ansvar för Europas stora framtidsfrågor. I höst blir Sveriges inflytande ännu tydligare, när vi under ett halvår leder EU som ordförandeland. Men EU ska även finnas och diskuteras här hemma. Därför står regeringen upp för Sveriges engagemang i unionen och arbetar med Europafrågorna som en integrerad del i den svenska dagspolitiken.
Cecilia Malmström, EU-minister
Jubileum
5 dagar sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar